Британският премиер Тереза Мей има девет месеца, за да определи

...
 Британският премиер Тереза Мей има девет месеца, за да определи
Коментари Харесай

Три сценария за Brexit или какво очаква Тереза Мей оттук нататък

 Британският министър председател Тереза Мей има девет месеца, с цел да дефинира какво тъкмо ще съставлява Brexit, като в това време ще ѝ се наложи да води борба на три фронта – в Брюксел, в Народното събрание и със личната си Консервативна партия.
Нейните цели ще са взимането на решение по какъв начин ще наподобяват бъдещите връзки с Европа, сложният пъзел с ирландската граница и напиращата акция за втори референдум.

Ето по какъв начин биха могли да наподобяват идващите няколко месеца в три сюжета, систематизирани от Bloomberg. 

Вариант 1: Brexit е изпълнен, само че към момента остават сложни решения за взимане

До края на годината Брюксел и Лондон договарят съглашението за излизане от общността, както и замъглен текст, който обрисува бъдещите им търговски връзки. Той се базира на първичната оферта на Европейския съюз за базово съглашение за свободна търговия, което не е от огромна помощ за автомобилния и банков бранш, нито за стопанската система на услугите. То е и много надалеч от дълбокото и особено партньорство, на което Мей се надява.

С наближаването на още един краен период в края на преходния интервал някои компании стартират да напущат Острова, а други трансформират своята верига на доставки. Този развой обаче е толкоз равномерен, че доста хора съвсем не го виждат.

Опитите на Народното събрание да отхвърли възможното съглашение се провалят, защото законодателите са прекомерно изплашени, че ще тласнат Англия към бракоразвод без договорка. Торите също се тормозят за това, че ще останат в историята като хората, които помогнаха за идването на власт на лейбъристкия водач Джеръми Корбин.

Решаването на въпроса с ирландската граница е отсрочено още веднъж с деликатно дефиниран компромис, който и двете страни могат да толерират известно време. Въпреки това остава рискът, че Северна Ирландия ще се окаже под друг режим от останалата част на Англия.

Обобщение: Англия излиза от Европейски Съюз през март 2019 година, навлизайки в 21-месечен временен интервал. Мей може да се похвали с това, че е изпълнила обещанието си. Свършването на сложната работа е оставена за по-късно, даже може би и за различен водач.

Вариант 2: Парламентът кара Мей да направи още един компромис

Обединение сред тори и лейбъристи принуждава Народното събрание да гласоподава за оставане в митническия съюз – схемата, която подсигурява лесна презгранична търговия в границите на блока, само че възпира Англия да подписва независими покупко-продажби. Мей е победена, защото законодателите слагат преди всичко икномическите ползи на страната над партийната дисциплинираност. Защитниците на Brexit страдат – самостоятелната комерсиална политика е един от главните титли на излизането от Европейски Съюз.

Тереза Мей е наясно, че би трябвало да прокара в Народното събрание окончателното съглашение, което носи от Брюксел, и не може да поема опасности в навечерието на излизането от общността. Настроенията са, че тя няма мандат за корав Brexit. Премиерът приема решението, което урежда казуса с ирландската граница и ѝ разрешава да се придържа към някои от най-стриктните си „ червени линии “, а точно, че Brexit ще постави завършек на безконтролната имиграция от Европа.

Правителството счита, че въпреки всичко може да подписва съглашения за услуги и новаторски нови промишлености, като даже хардлайнерите одобряват, че това е най-хубавата договорка за Brexit, която могат да получат.

Европейски Съюз приветства гласуването с отворени прегръдки – въпреки всичко точно това е желал от самото начало.

Обобщение: Англия предлага на Европейски Съюз преговорна позиция, с която той може да работи и страната се запътва към малко по-мек Brexit. Хардлайнерите не са изцяло удовлетворени, само че проевропейските законодатели и бизнесът получават Brexit, с който могат да се оправят.

Вариант 3: Извоюван е нов референдум

Този сюжет изисква малко повече въображение и евентуално разчита на скандални разкрития – да вземем за пример съществуването на доказателства, че при първия гласоподавателите са били непозволено повлияни или манипулирани, с цел да набере инерция.

Тази цел си слагат войска от законодатели, които имат цялостен набор от средства на свое разположение. Те биха могли по този начин да извъртят закона, че отхвърлянето на съглашението, за което Меркел упорства, да не значи безусловно корав Brexit. Те биха могли да се опитат да си издействат удължение на процедурите за развода, купувайки си време.

Ключов миг ще бъде есента, когато Мей ще донесе в Лондон съглашението за развода си с Европейски Съюз. Ако то бъде несъмнено като неприятно и в него има малко елементи за смисъла му върху стопанската система, то разпоредбите на играта могат да се трансформират. Обвиненията, че бранителите на Brexit са нарушили изборните правила, дават подтик на аргумента за подлагането на гласоподаване на финалното съглашение. Възможно е обаче схващането, че Брюксел желае да накаже Англия, да докара до още по-категоричен избор за напускането на Европейски Съюз.

Обобщение: бранителите на оставането може и да получат своя референдум върху финалното съглашение, само че не е несъмнено, че допитването ще се развие както те желаят.

 
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР